Ugrás a fő tartalomra

Képkezelés a Bloggeren

Probléma

Talán alapozó cikk, talán gyakorlati kérdés: hogyan kezeli a Blogger a képeket? Korábban a Primadonna blogon futottam bele Leah cikkében, amiben a egy képfeltöltő portál hibájára panaszkodott. Hogy a probléma még mindig előfordul, és hol jelentkezik, azt nem tudtam megállapítani (nem találtam olyan blogot, amit ő készített és valami nem jelenne meg), de később egy másik blogon találtam egy hasonló furcsaságot:

Tinypic kép eltűnt a blogról
Eltűnt kép, elcsúfult dizájn

Nem állítom, hogy Leah problémája ugyanilyen hibára vezethető vissza, mert nem beszéltem vele. (Fogok, de előbb be kell mutatkoznom, és mi sem jobb bemutatkozás, mint cikket írni valaki háta mögött?) Valószínű, hogy egyéb képmegosztási kérdés lehet, de felpiszkálta a fantáziámat. Máshol is láttam a fentebbihez hasonló Tinypic megoldásokat, ezért fel kellett tegyem a kérdést: biztosan jó módszer így beemelni a dizájn elemeket?

A válasz megnyugtató: attól függ. Lehet a képmegosztó oldalaknak is létjogosultsága, de a Blogger sokkal több modern eszközt biztosít, hogy ilyenekre szükség legyen.

Megoldás menete

Elsősorban meg kell érteni, mi a hiba. Fejlécképeket egyszerű feltölteni, a Témaszerkesztő modulban külön van rá lehetőség. Az egyes bejegyzésekhez is egyszerű képeket hozzácsapni, ott van a szerkesztőlécen a kép feltöltés opció. De mi a helyzet akkor, ha más oldalelemekről van szó? Egy kép egy HTML modulban, mint például a fentebbi képen lenne. Ilyenkor mégis hová töltse fel az ember? Erre a Blogger nem biztosít külön felületet.

A megoldás meglepően egyszerű: fel kell tölteni egy bejegyzésbe. Majd a bejegyzést törölni. (Oké, nem ennyi. Mindjárt részletezem.) Azonban az ilyen egyszerű, de nagyszerű megoldások mindig csak akkor tűnnek kézenfekvőnek, ha elmagyarázzák, ehhez ugyanis ismerni kell a Blogger belső képkezelési trükkjeit, ami persze sehol nincs rendesen dokumentálva.

Megoldás

A Blogger alapvetően Google termék – ez nem elhanyagolható információ, ha a belső működésére vagyunk kíváncsiak. Ennélfogva minden népszerű, vagy kevésbé népszerű, de erőltetett (G+, khm, khm) többé-kevésbé kompatibilis. Azonban idős is (1999-es), tehát a múltja miatt egyéb szolgáltatásokat is biztosítania kell.

Kétféle képfeltöltési módszere van. Az egyik, hogy közvetlenül adunk hozzá képeket – fejlécképet, bejegyzésekhez képeket stb. Ezeket feltölti egy archív (csak olvasni, nem szerkeszthető) Google Fotók albumba. Ezenfelül közvetlenül is beemelhetünk a saját fotóink közül képeket, ha már ugyanaz a szolgáltatás áll a háttérben. Ez a kettősség sima kényelmi funkció (ne kelljen már elhagyni a blogot, ha képet szeretnék feltölteni), a technikai részletek ennél mocskosabbak. Itt jön a képbe, hogy idős termékről van szó, amit először megvett a Google, majd integrálta a Picasa rendszerét, amikor azt is megvette, végül a Picasát leváltotta a jelenlegi Google Fotók, és ezt a roncshalmazt kell összetartani úgy, hogy a felhasználónak (bloggernek) ne tűnjön fel semmi. Tehát bármit tölt fel az ember a blogjába, az kap egy külön helyet (a nevezett archív Blogger albumot), és a blog majd innen húzza be a képeket. Ha URL-címmel hivatkozunk a képre, akkor nem készít másolatot. Igen, ez azt jelenti, hogy a Google Fotók, ami ugyanazon szolgáltatásnak tűnik, szintén másolódnak az archív albumba, ha egyszer is megpróbáltuk beilleszteni bárhol a blogon. Fejlécképnek kipróbáltuk, de töröltük? Too late, másolat. Egy bejegyzéshez jól jött volna, de túl szemcsés volt, és törölted? Bizony, ott a másolat. Nem kell ténylegesen feltölteni a gépről. Két képed lesz, egy a fotóid között, amit hiába törölsz, a blogban ott marad.

Ez azt is jelenti, hogy hiába van neked egy remek képed, amit a dizájnhoz használnál, ezt valahogy bele kell rakni a blog "kép-univerzumába", hogy használni is lehessen. Onnantól pedig nincs "hatalmad" felette: ha másnak szerkesztetted a kinézetet, és ő megszegi az előre lefektetett szabályokat, akkor nem tudod "visszavonni" a kép használatának jogát. (Illetve de, erről később.) Ugyanígy nem tudod később szerkeszteni a képet, mert, mint említettem, archív albumról beszélünk, csak megtekintési jog jár a képekhez. Emiatt egy képmegosztó egyszerűbb és kényelmesebben használható, mert ott ugyanilyen jogaid vannak, de legalább nem kell szórakozni az archív albumokkal. Cserébe ha a képmegosztó (mint külső szolgáltatás) leáll, akkor a képed elveszett. Örökre.

Oké, akkor hogyan lehet külső képeket berakni a blogba? Tegyük fel, hogy te csak a kinézetet készíted el, aztán elhagyod a blogot, vissza sem nézel. Tudja a későbbi blogger használni a képet? Visszaélhet vele? Nos, visszaélni mindennel lehet, ami fent van a neten. (Mindennel. Ne higgy a másolásvédelemnek, minden lopható. Igaz, megnehezítheted az emberek dolgát, de ha valaki nagyon akarja, bármit leszed.) De az biztos, hogy a Blogger legalább annyit megad, hogy a képeket felhasználónként külön kezeli. A bloghoz köti, de te, az eredeti feltöltő maradsz örökké a gazdája. Így ha el is hagyod a blogot (mert befejezted a szerkesztést, átadtad), akkor is megmaradnak a jogaid, hogy végső esetben töröld a képet. Amíg ezt nem teszed meg, addig pedig látható a blogon a kép.

Rendben, ne kerülgessük az elefántot a szobában: törölhetőek a képek? Igen. Megnyitod az albumot, kiválasztod a blogot és kiválasztod a képet. Felül a három pontos menüben törölhető. (Erről nincs konkrét képem.)

Google blog albumarchívum linkje
Google albumarchívum megnyitása

Mindez végén a legfontosabb: hogyan használjuk a feltöltött képet? És hogyan töltsük fel? Utóbbira egyszerű a válasz: egy bejegyzésbe. Feltöltöd, törlöd, de a kép megmarad az albumban. Remek. És hogyan használható fel másol? Tudni kell, milyen linket kap. Ez mindegy kép-szerző-blog kombónál egyedi. (Igen, ugyanazt a képet más bloghoz feltölteni más linket eredményez. Vagy ugyanaz a kép egy blogon két szerző által feltöltve újfent két linket ad.) Tehát előbb készítesz egy bejegyzést (erre van jogod, ha szerkesztő vagy), feltöltöd a képet (valahogyan, de nem az URL-megosztást használod, lehetőleg az eredeti méretében töltsd fel), majd a felső szerkesztőlécen a HTML-nézetre navigálsz. Egy rakás kódot fogsz látni, ne ijesszen meg, neked valami ilyesmi kell:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5S2xzdP_kgwEaleoXkYKn3x-OtL2k9cPOHQcuc3mcd7ChHX4yrdl_lO4R3Ynj3T2TNhyphenhyphenQTWdfEtz4iJd028sghUhT7IBAJBq0Dv-u1oiYVe4wD2e4leNxOWZDotf0Nv0d-_LGNz67d0ag/s598/baby_toucan.jpg

Az eleje a "x.bp.blogspot.com/" elárulja, a végén pedig a feltöltött képed fájlneve lesz. Közötte pedig egy rakás rondaság. Ez az egyedi azonosítója a képnek, és ezt az URL-t tudod máshol is használni ugyanúgy, mintha egy képmegosztón keresztül osztottad volna meg a képet. (Próbáljátok ki, egy cuki tukán.)

❗Figyelem! Mint mondtam, blog-szerző-kép kombó egyedi. Ha törlöd az adott képet, az URL nem fog működni, de ha megint feltöltöd, egy másik címről elérhető lesz.

Két trükkje van. Az egyik, hogy az elején a szám 1 és 4 között bármi lehet. Mindegy, mindegyik ugyanarra a képre mutat. A másik a fájlnév előtti rész:

/s598/

Az s fix, de utána a szám azt adja meg, hogy mennyire széles a képünk. Tehát ezt változtathatjuk, a kép mérete is ehhez igazodva változik. Nagyítani nem érdemes (szemcsés lesz), de kisebbet választhatunk. Így eleve kisebb képet tölt be az oldal, és nem később fogja az óriásit átméretezni. Ennek teljesítmény szempontjából lehet jelentősége. Azaz egy kép valójában sok. Csak nem olyan egyszerű felvarázsolni.

Összefoglalás

Mit is tanultunk ma? Egyrészt a képmegosztók jók, de nem biztos, hogy örökké tárolják a képeinket. Azonban a Blogger képes képeket is tárolni, és ezek URL-je másolható, így másol is használható.

A képek bloghoz, szerzőhöz kötöttek, azaz más szerző nem fogja látni az általunk feltöltött képeket, de a blogján megjelenik, mert a kép maga nyilvános, ha az URL ismert. Cserébe nekünk kell feltöltenünk az adott blogba, és ha úgy adódik, hogy több helyen is használni szeretnénk, és mindenhová feltöltöttük, akkor lesz egy rakás másolatunk, amik mind külön cím alatt futnak. Cserébe legalább törölhetőek a képek.

Hogyan viszonyul ez a Google új adatpolitikájához (miszerint 48 hónap inaktivitás után törli a Fotók és a Drive tartalmát)? Elvileg az albumarchívumok megmaradnak, ha a szerző aktív, még akkor is, ha nem ellenőrzi rendszeresen a korábbi blogok képeit. Így kép nem veszik el. Legfeljebb elfogy a tárhely... na, ekkor jöhetnek a képmegosztók. De azért ahhoz igen komoly aktivitás kell.

Megjegyzések