Ugrás a fő tartalomra

Blogger dizájn beállítások haladóknak 2. - Téma

Az Elrendezés menüpont után a következő rész a másik nagy dizájn beállítási felület: a Téma menü. Ez a blogdizájner legjobb barátja és állandó fejfájásának okozója is. Ássuk bele magunkat, hogy jobban megértsük!

A főoldalon közvetlenül a korábban már tárgyalt Elrendezés menü alatt található a Téma menü.

Téma menü a főoldalon
Téma menü

Rákattintásra egy kétfelé osztható felületet kapunk. Alul a választható alapsablonok látszanak: régi és új témák egymás alatt, mindegyikből a választható alapstílusok. Nyugalom, ha nem tetszik, nem vagyunk ehhez kötve! Ezek csak beépített alapértelmezések, amiről a Bloggernél úgy gondolták, jól néz ki. Ha nem szeretnénk, ne használjuk.

Téma menü kezdőoldala
Téma menü; a választható alapsablonok látszanak

Ha kiválasztottuk a nekünk szimpatikus alapsablont – valamiből ki kell indulnunk –, akkor elkezdhetjük személyre szabni. Ezt a menü felső részén lévő menü segítségével tehetjük meg. Egyrészt a nagy narancs Személyre szabás gombbal elindíthatjuk a tématervezőt, másrészt vannak további opciók is, amik a rendelkezésünkre állnak.

Téma szerkesztése legördülő menü
Saját téma beállítások

A legördülő menü további lehetőségeket rejt. Ha olyan, például letöltött, régi dizájn van a kezünkben, ami a Hagyományos témára épül, akkor itt tudjuk beállítani a "Váltás az első generációs Hagyományos témára" linkkel. Ilyenkor azonban nagyon sok modern funkció elveszik, így például a témaszerkesztőt sem tudjuk használni, csak és kizárólag HTML-ből módosíthatjuk a dizájnt. Erre egy felugró ablak is figyelmeztet, tehát csak óvatosan ezzel a beállítással. Érdemes előtte egy biztonsági mentést készíteni, ha bármit is módosítottunk a témánkon, különben minden eddigi beállításunk elveszik, és kezdhetjük elölről egy alapsablonból. Ha van biztonsági mentésünk, ami végső soron egy HTML fájl lesz a számítógépünkön, akkor ezt a Visszaállítás gombbal tölthetjük be. Ilyenkor kezdhetjük ugyanonnan, ahol a biztonsági mentés készítésekor abbahagytuk.

💡TIPP: érdemes minden módosítás előtt biztonsági mentést készíteni. Vagy ha befejeztük, elégedettek vagyunk, akkor. Másfél óra ide-oda szerkesztés után kitalálni, hogy hol hagytuk abba és most hogyan állítsuk vissza a már teljesen elromlott kinézetet nem a legjobb móka. Még véletlenül sem tapasztalatból beszélek, dehogy. Ismerek valakit, aki hallott valakiről, akinek a szobatársánál ez előfordult.

Váltás hagyományos témára megerősítés
Hagyományos témára váltás esetén felugró ablak

Ha nem a hagyományos témát választjuk, akkor a Témaszerkesztő minden csodája rendelkezésünkre áll. A kezdőfelület így néz ki:

Témaszerkesztő
Témaszerkesztő alapfelület

Mindig a legutolsó élő témát tölti be, minden korábban elkészített módosítással. (Ezért látszik itt is egy olyan dizájn, ami nem az egyik alapsablon kópiája.)

Három fő menüje van: az első, a Háttér, ahol a fejléckép és a blog fő színsablonja cserélhető, a második a Speciális – itt állíthatóak az egyes elemek –, és a harmadik, a Modulok, ahol az Elrendezésben felvett modulok láthatóságát módosíthatjuk.

Fejléc képének beállítása, cseréje
Témaszerkesztő menük

Nézzük meg ezeket sorban!

Fő színsablon szerkesztése
Háttér modul a témaszerkesztőben

A Háttér menüben a Háttérkép pont alatt a blog fejlécképét módosíthatjuk. Ne tévesszen meg senkit a név, ez tényleg a fejléckép és nem például a blog háttere. A Bloggernek vannak beépített képei, de természetesen feltölthetünk sajátot is.

A másik almenüje a blog fő színsablonjának módosítása. Ez egyfajta alapot ad, ettől még az összes elem színét egyenként módosíthatjuk. A fő színsablon meghatározza, milyen színeket fog alapértelmezetten bedobni a Blogger az egyes elemekhez és milyen egyéb színeket fog javasolni ezeken felül.

Speciális beállítások legördülő menü
Speciális beállítások a Témaszerkesztőben

A következő alpont a legfontosabb része a Témaszeresztőnek: a Speciális menüben tudjuk az egyes elemek színét, betűtípusát, és -méretét állítani, illetve a blog szélességét is. A felső legördülő menüből válasszuk ki, melyik az az elem, vagy nagyobb egység a blogon, amit módosítani szeretnénk, és alatta megjelennek a specifikus beállítási lehetőségek.

  
Témaszerkesztő, speciális elemek beállítása
Speciális beállítások (például színek beállítása)

A Blogger lehetővé teszi, hogy az említett értékeket (színek, betűtípusok és betűméretek, illetve a blog fő moduljának szélessége és az oldalpanel szélessége) könnyen testreszabjuk. Ha itt állítunk valamit, az azonnal megjelenik a nagy előnézeti képen. Kivétel, persze, ha olyan beállítás, ami nem látszik a főoldalon, például a megjegyzések színe, de ezek a változások is megtörténnek a háttérben.

Egyrészt, mint mondtam, a fő színsablon alapján válogat színeket, amik passzolnak a bloghoz. Ezek közül is válogathatunk, a kiválasztott érték a festőpaletta alatt jelenik meg, mint a képen is látszik. Ha nem elegendő a választási lehetőség, a paletta ikonra kattintva további színeket kapunk, amikből választhatunk.

A betűk beállításánál lehetőség van a betűméret beírására, jelezhetjük, hogy legyen félkövér vagy dőlt a szöveg, illetve a betűtípust is megváltoztathatjuk, ha az alapértelmezés nem megfelelő. Meglepőn széles skálát kínál betűtípusokból, bár nem végtelen ez sem.

Ha ennél speciálisabb beállításokra van szükségünk, akkor stíluslapokat, CSS kódot adhatunk még a bloghoz. Ehhez sajnos ismerni kell a CSS-t, a Blogger nem segít megírni ezt a részt. Ha elrontjuk, akkor sem figyelmeztet. Cserébe viszont itt is működik az azonnal előnézet, tehát ha jól csináltuk, akkor látszik a változás.

Ha egy beállítás nem megfelelő, alul egy visszaállítás link segítségével mindent visszaállíthatunk az alapértelmezett értékére. Ha csak egy beállítást kell visszavonni, a jobb alsó sarokban van a visszavonás gomb. Ha elégedettek vagyunk, ugyanitt található mentés gomb, amivel a beállításaink életbe lépnek a blogon.

Témaszerkesztő, modulok beállítása
Modulok láthatóságának szabályozása

Az utolsó pont a Modulok. Itt az Elrendezéshez hasonlóan a modulokat tudjuk ki és bekapcsolni. Ugyanaz a funkciója, mint a szem ikonnak az Elrendezésben, ha kikapcsoljuk a modult, nem fog megjelenni a lapon.

Ha a Témaszerkesztő lehetőségeit kimerítettük, és már nem tudunk többet tenni az oldalért, az Elrendezésben felvettünk minden olyan HTML/JavaScript kódot, amit csak szerettünk volna, de még mindig van valami, ami zavaró, akkor a végső mentsvár a HTML kód szerkesztése.

❗Figyelem! Ezzel azért óvatosan! Ha valahol igazán el lehet rontani a dolgokat, akkor ez a rész lesz az. Mindig végezzünk biztonsági mentést előtte, ezt nem győzöm hangsúlyozni.

HTML szerkesztése közvetlenül
HTML szerkesztői nézetben

A képen is látszik, hogy a Blogger blogok mögött álló HTML kód azért korántsem túl szép és egyszerű. Némi színezés (szintaxis-kiemelés) van benne, de az sem sokat segít, például a CSS kódok egységesen kékek. Pár ezer soron keresztül.

❗Még egy fontos adalék: nem sima HTML van a Blogger mögött. Látjátok a felső sort? ?xml, ami arra utal, hogy XHTML alapú. Ez még egy nehezítési réteget rak az egészre, mert írhatunk mi tökéletes HTML kódot, nem feltétlenül fog működni a Bloggeren.


Ennyi volt mára a Téma menü és a Témaszerkesztő részletes vizsgálata. Nem rövid, tudom. Viszont talán ezzel a tudással felvértezve bátran állhattok neki a sablonok szerkesztésének, személyre szabásának.

Legközelebb a régi és az új témák közti különbségekről fogok írni. Kitartást és jó blogolást!

Megjegyzések