Ugrás a fő tartalomra

Blog megosztása a világgal

Probléma

Van egy blogunk, és mindez szép és jó. De hogy tudjuk megosztani a nagyvilággal? Hogyan szerezhetünk olvasókat, mi módon értesíthetjük őket, ha felkerül egy újabb bejegyzés? Illetve mi magunk hogyan tudunk feljelentkezni egy blogra?

Erről szól a mai cikk.

Megoldás menete

Többféle módon is megoszthatjuk a blogunkat. Az első a szociális média fületek használata, amibe nem mennék bele, mert ehhez Ti biztosan jobban értetek (én magam annyira introvertált vagyok, hogy nem is használom ezeket). Szóval Facebook, Twitter, Instagram, TikTok... oké, azért az valahol nagyon meta, hogy valaki a arról készít egy tizenöt másodperces videót, hogy a blogot fényképezi, de hé, ha ez hoz olvasót, akkor ezt. Ilyen megosztó linkeket automatikusan ad a Blogger, minden bejegyzés mellé kipakolja. De ez posztokat oszt csak meg, az egész oldalt nem.

Ilyen esetben a megoldás viszonylag egyszerű és igen hasonló mindenhol. Fogjuk a blog webcímét (URL), és megosztjuk egy tetszőleges posztban a nagyvilággal. Akár FB csoportban, akár Twitteren kiírjuk, bármi. Esetleg menőzhetünk és létrehozhatunk egy oldalt/csoportot a blognak mondjuk FB-n, mint én is tettem (https://www.facebook.com/Igyneveldablogodat), de ez már extra. Plusz ahhoz kéne menedzselni is ezt az oldalt, nem csak hagyni létezni, mint tettem én annó.

A másikhoz használjuk a Blogger beépített moduljait. Ezek sokan vannak: Rendszeres olvasók modul, Regisztrációs linkek modul, Feed modul és Követés e-mailben modul. Mindezt, ahogy korábban is volt róla szó, az Elrendezés menüben adhatjuk hozzá a bloghoz. Emellett az olvasók akár közvetlenül is feljelentkezhetnek az oldalra.

Megoldás

Kezdem az egyszerűbbekkel.
Rendszeres olvasók modul az Elrendezés menüben
Rendszeres olvasók modul

Az első a Rendszeres olvasók modul. Ennek segítségével a Blogger profillal rendelkezők fel tudnak iratkozni a blogunkra és rendszeresen kapnak értesítéseket, ha új tartalom jelent meg az oldalon. Alul az Olvasnivalók listája menüben jelennek meg ezek. Lehetséges névtelen követés és névvel-arccal vállalt is.

Ha nem közvetlenül a blogról szeretne valaki feljelentkezni, mert mondjuk nem találta a gombot, vagy már elkattintott, akkor a Blogger menüjében ugyanitt (Olvasnivalók listája) is kezelheti a feliratkozásait, vagy épp törölheti ezeket.

Feliratkozás a Blogegr menüjében - a ceruza ikonnal szerkeszthető
Feliratkozás az Olvasnivalók listája menüben

A ceruza ikonra kattintva a jobb felső sarokban előjön egy menü, amiben láthatjuk azon blogokat, amiket követünk. Ha nincs ilyen, akkor üres lesz. Kattintsunk oldalt a Hozzáadás narancssárga gombra, és írjuk be a követni kívánt blog címét (a teljeset a http:// résszel együtt). Ugyanúgy, mint a gomb használata esetén lehetőségünk van módosítani, hogy névtelenül vagy névvel szeretnénk követni. Több blogot is felvehetünk egyszerre és akár szerkeszthetjük is ezeket (pl. váltás a névtelen és a rendes követés között).

Követett blog felvétele

Ez a beállítás viszonylag egyszerű, nem igényel komolyabb munkát a szerző részéről. Oké, mi van az összetettebb beállításokkal?

A Feed modul felvétele már egy fokkal bonyolultabb. Egyáltalán, mi ez? Léteznek úgynevezett aggregátor programok (böngészőkbe is van ilyen építve), vagy más néven feed-olvasók, amik ezeket a speciális formátumokat tudják olvasni. Nagyjából úgy működnek, mint a nevezett Olvasnivalós menü, csak a gépünkön fut és nem csak Blogger blogokat, hanem bármely más, feed listákat közzétevő oldalakat tudnak aggregálni. Nincs e-mail feliratkozás, nem kell állandóan felmenni az oldalra, ha van friss tartalom, máris látjuk. (Majdnem. A legtöbb maximum tíz percenként tud frissíteni.) Elég régi szabvány, nagymamám sem használt már ilyet, pedig ő igazán profi Facebook-nagyi volt. Valamilyen szinten amúgy az FB hírfal is ilyen. Na, ilyeneket mi is beépíthetünk az oldalunkra, mivel a Blogger automatikusan készít RSS és Atom szabványú feedeket. A szabványokkal ne foglalkozzatok, csak azért mondom, hogy ne zavarjon meg, miért van kettő.

Feed modul hozzáadása
Feed hozzáadása az oldalhoz

A Feed modul hozzáadása után egy, kissé kellemetlen kérdés vár minket:

Feed URL-címének megadása kötelező
Feed URL-címének megadása

Nos, ahogy látszik, én tudom, mi a blogom feedjének URL-címe. Nemsokára fogok is róla beszélni, hogyan lehet ilyen feed URL-t generálni, de addig nézzük, mi a Blogger alap, beépített feed-címe. Ez a következőképpen épül fel:

https://[blog URL]/feeds/posts[/comments]/default[?alt=rss]

A blog URL a blogunk webcíme. Az eleje mindig https:// lesz, ezért ezt külön kiírtam. Utána jövő rész fix. Ha a bejegyzések feed listája érdekel, akkor a posts, ha a megjegyzéseké (ez is van külön), akkor a posts helyett comments. A default utáni rész a kérdőjellel együtt az RSS szabvány, nélküle az Atom. Melyik kell? Mindegy. Őszintén. Ez akkor lényeges, ha az aggregátor program megkérdezné. Ha ezt bemásoljuk, akkor megkapjuk a saját blogunk Feed URL-jét. De akár egy másik blogot is beépíthetünk így, amennyiben az nyilvánosan olvasható. Nincs megkötés. Ha két blogot üzemeltetünk, akkor így például kereszthivatkozhatunk egymásra.

Az URL beállítása után a további testreszabási lehetőségek következnek.

Feed modul további beállítások
Feed modul beállításai

Megszabhatjuk, hány elem jelenjen meg, legyenek-e dátumok vagy szerzők mellette és a linkeket külön lapon nyissa-e meg. Emellett még egy kis előnézeti képet is kapunk. Ha nem tetszik, a korábban beállított URL-t is lehetőségünk van módosítani.

Oké, akkor jöjjenek a tényleg profi beállítások! Ehhez regisztrálnunk kell a blogot egy feed-készítő alkalmazásban. Mit ad isten, a Google-nek pont van egy. Ez a FeedBurner, ahová elég a GMailes címünkkel regisztrálnunk.

FeedBurner kezdőlap és blog hozzáadása
FeedBurner kezdőnézet

A képen látható pirosan bekarikázott ablakba írjuk be a blog címét, majd Next, Next, Next, és kész. Tényleg ennyi! Ezzel létrejön egy feed URL, amit már az előbb említett helyre is beírhatunk, de a legjobb helye a blogunk beállításai között lesz. A Beállítások, Webhelyhírcsatorna részben illesszük be a Hírcsatorna-átirányítási URL részhez. 

Blogger beállítások, webhelyhírcsatorna; itt tudjuk regisztrálni a FeedBurner linket
Webhelyhírcsatorna beállítások

Ezek után a blog automatikusan felismeri a feed linkünket és mindent erre a csatornára továbbít. Ezt könnyen tesztelhetjük, rakjunk ki regisztrációs linkeket!

Regisztrációs linkek modul hozzáadása
Regisztrációs linkek hozzáadása

Elvileg automatikusan felismeri a feed linket. Hozzáadás után valami hasonló lesz belőle:

Feed regisztrációs gombok
Feed linkek a blogon

Nem szép, de az aggregátorok tudják olvasni. Egy kattintás és már repült is a blogunk a programba!

Az utolsó nagyobb falat az e-mailes feliratkozás kérdése. Ez a Követés e-mailben modul. Ehhez is kell tudnunk a FeedBurner címünket.

Követés e-mailben modul
Követés e-mailben modul

Kéri a FeedBurner címet, sőt, ki is mondja, hogy azt kéri. Megadjuk, ezzel elhelyez egy csinos linket, amin keresztül az olvasók e-mailben feliratkozhatnak a blogra. Minden új cikkről kapnak levelet. Az én oldalamon is ilyen van, szóval ha inspiráció kell, iratkozzatok fel. 😊

Összefoglalás

Ez nem kevés anyag, az biztos, viszont megtanultuk a blog megosztásának minden csínját-bínját. Sőt, FeedBurner beállításaink is vannak, innentől testreszabhatóak az e-mailes megosztások is.

Maradt még esetleg kérdésetek? Volt olyan rész, amit nem tárgyaltam? Ne tartsátok magatokban! Addig kitartást és jó blogolást!

Megjegyzések