Ugrás a fő tartalomra

Legújabb Blogger témák

Elég rég volt, hogy a Blogger új sablont adott volna a felhasználóinak (legutoljára 2010 környékén a Dinamikus nézeteket), itt volt hát az ideje egy kis vérfrissítésnek. A régi "sima" és a dinamikus nézet sablonok után kaptunk négy új kinézetet, mind szép, csillogó, reszponzív (a kijelző méretéhez alkalmazkodik a megjelenítés), a Google stílusirányelveit követi (Material design) és főképp képekben dús fotóblogokhoz, életmód- és stílusblogokhoz illik. Talán a Notable (magyarul Fontos) téma lóg ki ezek közül, ami főleg szöveges tartalmak megjelenítésére szolgál.
Mi az újdonság? Rengeteg minden! A háttérkód majdnem teljes egészében megváltozott, a Blogger kibővítette a saját sablonnyelvét, rengeteg új beállítási lehetőséget kaptunk az egyes témákhoz: nem egyszerű még csak összefoglalni sem.
Az elrendezéssel kapcsolatos legfontosabbak is számosak. Egy oldalsáv marad az eddigiek helyett, a legtöbb téma esetében a bal oldalon (a Fontos témánál jobbra), megjelenése nem állítható, azaz nem pakolhatjuk a másik oldalra. A címkék, blogarchívum és a szerző névjegye automatikusan jönnek a témákkal, de a megjelenítésüket kikapcsolhatjuk. A blogbejegyzések fölött a kiemelt bejegyzés(ek) kapnak helyet, alattuk a népszerű bejegyzések modul található. Mindkettő szerencsére eltüntethető, ha nincs rá szükségünk. Az oldalsávnak így maradnak a kisebb modulok. Fontos változás az emailes követés, ami szintén alapértelmezett minden nyilvános blogon. Ez váltja a régebbi feliratkozást, amit néha nehéz az új témákhoz passzintani, ha mégis szükség lenne rá (gyakran hibát dob, bár azóta állítólag javították). Ez a blog címével és a keresővel együtt a felső sávba kerül, ami a görgetéssel együtt mozog. A bejegyzések olvasásánál ez eltűnik, hogy ne zavarjon. A lapozás is megváltozott, a régebbi bejegyzésekre mutat csak link, visszafelé lépkedéshez marad a böngésző Vissza gombja. A bejegyzések között sem válthatunk olyan egyszerűen, csak a főoldalra mutató linket kapjuk meg. Összességében minden sokkal letisztultabb, egyszerűbb és az olvasásra fókuszál.
A megjelenések is ezt támasztják alá. Lássuk egyenként az új témákat!

Contempo

comtempo kék
Contempo
Az első a Contempo nevezetű téma, ahol a hangsúly a fejlécre esik, illetve a kiemelt bejegyzés kap sok helyet. A képhez több alapbeállításunk van, de saját fejlécet is használhatunk. Mivel a legtöbb magyar blogsablonnál is a fejléc a legfontosabb, ez a téma remek alternatívája lehet a régi blogdizájnoknak. Gyakorlatilag minden elem színét egyenként állíthatjuk (a betűtípusokról nem is beszélve), így bármely képhez ahhoz passzoló színösszeállítást varázsolhatunk. Teljes oldalszélességben jól mutató, téglalap alakú fejlécképekhez remek választás.

Soho

soho alap macskás
Soho
Képekben dús bloghoz maga a tökély ez a letisztult téma. Semmi cicoma vagy felesleges elem, ami elvonná a figyelmet a lényegről. Remekül működik elmosott szélű képekkel is, mivel nem a teljes oldalszélességet foglalja el a fejléc. Az elegáns megjelenés a hátránya is: képeket nem tartalmazó bejegyzések esetében nagyon csúnya megjelenést kapunk. Fotóbloghoz viszont kiváló.

Emporio

emporio alap virágos képpel
Emporio
Egy másik téma, ami a bejegyzések képeire épít, ám az előzővel ellentétben itt nincs fejléc, ezért ne is keressük. Mindenképpen felüdülés lehet azoknak, akik nem tudnak képet szerkeszteni, de a bejegyzéseknél nem ússzák meg: kép nélkül ez a sablon sem ér semmit. A téma rendhagyó elrendezése, miszerint a fejlécet gyakorlatilag a kiemelt bejegyzés modul helyettesíti, azonnal ráirányítja a figyelmet a legfontosabb posztjainkra. Egyedi!

Fontos

notable téma, magyarul fontos, kék színben
Fontos
Ha a szöveg a lényeg, nem a képek, a Fontos (angolul Notable) témát válasszuk az újdonságok közül! Képekkel ez is feldobható, egészen különleges hangulatot kap. A kiemelt bejegyzések csodálatosak, a többi kicsit sivárabb, de cserébe tényleg semmi nem tereli el a figyelmünket az olvasásról. A téma sajátsága, hogy a bejegyzések szélessége nem állítható, mindenképpen a monitor szélességéhez alkalmazkodnak. Az oldalsáv is speciális, a jobb felső sarokban található ikonnal hozható elő és rejthető el.




Megjegyzések

  1. Szia,
    Esetleg nem tudod arra a választ, hogy a fontos témájú blogomnál, miért csak a prológusnál jelenik meg a megjegyzések írásának a lehetősége? Az első fejezett alatt nem lehet kommentárt írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami letiltja a megjegyzéseket a kiemelt bejegyzéseknél. Kapcsold ki a megjelenítését az Elrendezés menüben. Ha így sem engedi a hozzászólást az első fejezethez, akkor Beállítások menüpont, és kapcsold ki a Google+ megjegyzéseket. Ennek meg kéne oldania (azért ellenőrizd az Elrendezés menüben, hogy a Blogbejegyzések modul megjeleníti a megjegyzéseket - tegyél elé pipát, ha nem lenne ott).
      Hogy a kiemelt bejegyzés miért nem kommentelhető, annak valami téma-átállítási oka lehet. Ha semmi nem működött, akkor marad a téma kicsinálása, vagy írj a szuzsblogger[kukac]gmail[pont]com címre, és megpróbálunk együtt kitalálni valamit, de valószínű, hogy bele kell nyúlni a HTML-kódba.

      Törlés
  2. szia, hogyan tudok témát váltani? de megnézném essential-ban, vagy tasty treats-ban

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése