Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 7. – Felhasználói beállítások

A beállítások menü használata rengeteg apróságot rejt magában. Végignéztük az alapokat, szó volt a tartalomhoz és megosztáshoz kapcsolódó menükről, aztán jöttek az emailek, a nyelvi és formázási lehetőségek, a kereséssel kapcsolatos opciók, végül az egyéb. Ez a bejegyzés a legutolsó a sorban, méghozzá a felhasználói beállításokkal kapcsolatos.

Beállítások menü használata: felhasználói beállítások

felhasználói beállítások
Általános menüpontunkban két, a felhasználói profilhoz kapcsolódó beállítást végezhetünk el: az egyik, hogy melyik profilunkat használjuk, a másik pedig a Blogger Draft használata.
Felhasználói profil részben állíthatjuk, hogy a korlátozott Blogger profilunkkal használjuk-e a szolgáltatást, vagy váltunk Google+ profilra. Ez a beállítás az egész fiókot érinti, habár minden blognál megjelenik a lehetőség a váltásra, de ez csak az elhelyezési probléma. A váltás egyszeri és végleges! Ha Google+-profilról váltunk korlátozottra, minden, a két szolgáltatás közötti kapcsolat törlődik (visszamenőleg is), tehát a megosztott bejegyzések eltűnnek. Ha a korlátozott Blogger-profilt használjuk, lehetőségünk van személyre szabni a megjelenített információkat, ez a "Szerkesztés" linkre kattintva válik elérhetővé. Töltsük ki az űrlapot kedvünk szerint: ez fog megjelenni rólunk, ha valaki a profilunkra kattint. (Amennyiben megosztottuk a profilt, ez az első pont. Ha szeretnénk letiltani, vegyük ki a pipát.)
A Blogger Draft használata egy egyszerű eldöntendő kérdés. A Draft lehetővé teszi a legújabb, kísérleti funkciók használatát a Blogger irányítópultban, de ezek nem garantált, hogy élesben is működni fognak. Mindenki döntsön ízlés szerint, én például a fő profilom alatt nem használom (a megosztáshoz használt Google+-profilnál viszont bekapcsoltam, de nem láttam még eltérést a két üzemmód között).

Nyelv menüpontunk egy beállítási pontot szolgáltat nekünk.
A blogger.com nyelve – ki hitte volna, a Blogger irányítópult nyelvét állítja. Alapértelmezetten azt örökli, ami a fő Google-profilunkhoz kapcsolt nyelv, de átállítható. Olyat válasszunk, aminek a használata nem okoz gondot. Az irányítópult felülete önmagától is elég átláthatatlan, ne nehezítsük a dolgunkat feleslegesen.

E-mail értesítők a szokásos hírlevéllistára történő feljelentkezéssel kapcsolatos menü.
Funkciókkal kapcsolatos hirdetmények azt kérdezi, szeretnénk-e a Bloggertől hírlevelet kapni. Ebben szó lehet a legújabb fejlesztésekről, amit a Blogger Buzz tesz közzé, vagy kaphatunk a Google-től reklámokat, például mások hogy s mint használják a blogjaikat, hogyan tudjuk más Google-szolgáltatásokkal összekapcsolni a blogunkat, és ez milyen előnyökkel jár, illetve kaphatunk egyéb reklámokat is, például használjuk egyéb Google-termékeket, mert az jó nekünk.


Ennyi volt a Blogger beállítások haladóknak sorozat, az alapozó tutorialok közül az első. Legközelebb a további menüket nézzük át részletesen, kezdve a Bejegyzésekkel. Utána már a webprogramozás csodáiban mélyedünk el, jön a HTML-alapozás rengeteg cikkel, példával és gyakorló feladattal – illetve az ezekhez kötődő versennyel, jutalmakkal. Addig is, ha kérdésetek van a Bloggerrel kapcsolatban, vagy csak eszetekbe jutott egy jó ötlet, amiről szívesen olvasnátok az oldalon, írjátok meg nyugodtan akár megjegyzésben, akár a kapcsolat menüponton keresztül! Köszönöm a figyelmet és a kitartást!

Megjegyzések