Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 5. – Keresési preferenciák

öt fogaskerék ikon
Nézzük sorban, mit vettük eddig át! Először az alap beállításokat, utána következtek a bejegyzésekkel, megjegyzésekkel és a G+-megosztásokkal kapcsolatos menük, rögvest utánuk jött az email, majd az előző bejegyzésben a nyelvi és formázási beállításokat tárgyaltuk. A mostani poszt a következő almenü, ez nem más, mint a Keresési preferenciák! Figyeljünk jól, itt már bonyolult dolgok találhatóak!

Beállítások menü használata: keresési preferenciák

keresési preferenciák
Metacímkék almenünk határozza meg a blog egyik fontos elemét. Itt állíthatjuk be a blog leírását, ám ez nem azonos a fejléc leírás-elemével! (Amit az Alap Leírás részénél láttunk.) Ez a keresőknek szól.

Leírás pontunk egy speciális HTML-elemet fog tartalommal megtölteni: ez egy meta elem, ami a blog "nem látható" részében, a fejben (head) helyezkedik el. A meta elemek rengeteg mindent írhatnak le, például az oldal nyelvét, a szerzőt, a blogszolgáltatót, illetve adhatunk egy leírást is – mint itt. Ez az egész blogunkra vonatkozó leírás lesz, tehát röviden, maximum 150 karakterben mondjuk valamit az oldalunkról. Ez fog megjelenni a keresőkben a találatok között, ahogy az alábbi példán látszik az én blogomon:
google találat meta leírással
Bekeretezve a meta leírás elem
Ez tehát a keresőt használók, így a potenciális olvasók számára fontos. Ezzel és a blog címével (nevével) tudunk igazán kitűnni a többi hasonló oldal közül, tehát ne habozzunk beállítani! A Szerkesztés pontra kattintva engedélyezzük a keresési leírásokat, majd állítsunk be egyet, ami az egész blogot reprezentálja. Más dolgunk nincs, a többit a Google elvégzi helyettünk.
TIPP: Ha ezt beállítottuk, ellenőrizzük, hogy engedélyeztük-e a keresők számára az oldal megtekintését! Anélkül feleslegesen fáradtunk.
TIPP: Az egyéni bejegyzésekhez a Blogger más meta-leírást csatol (ha rákerestek pl. az én oldalamra, látjátok, hogy változik a szöveg), amit a bejegyzés szövegéből emel ki (az első maximum 150 karakter), vagy lehetőségünk van saját szöveget beállítani. Ezért fontos, hogy a bejegyzéseinket értelmesen kezdjük.
TIPP: Ez a témakör a SEO – keresőoptimalizálás – egy része, ami egy hatalmas és bonyolult területe a marketingnek, programozásnak és üzleti stratégiának. Szerencsére vannak egyszerű, haladók számára is könnyen megérthető részei, mint a leírások vagy a megfelelő címek használata. A blognak nem része a SEO, nem is tervezem, hogy belemegyek a részletekbe. A lényeg: hasznos, ha vannak ilyen leírásaink.

Hibák és átirányítások menünkben két beállítási lehetőségünk van: úgynevezett egyéni 404-es oldalak készítése és az egyéni átirányítások.
Egyéni üzenet arra az esetre, ha az oldal nem található egy hasznos kis menüelem, amivel nem szívesen bíbelődik senki. Mi értelme van, hiszen az olvasóink kiválóan vezetett blogot kapnak, nincsenek hibás posztok, törölt oldalak, elrontott linkek, nem igaz? A programozás egyik alaptétele, hogy ne nézzük le a felhasználók kreativitását, bármit el lehet rontani. Elég egy rosszul beírt címke, egy hibás keresés, vagy egy linkre rosszul kattint valaki és a címsorban véletlen levágja az URL végét – máris kész a baj. Ilyen esetben a Blogger egy átlagos sablonszöveget tol az arcunkba, hogy a keresett oldal nem található.
error 404
Nem túl látványos figyelmeztetés
Ha szeretnénk ezt a szöveget a blogunk tartalmához igazítani, sokat dobhatunk vele a felhasználói élményen. Kész kisregényt írhatunk: maximum tízezer karakter adható meg. A megjegyzéseknél elfogadott formázások itt is élnek, azaz nem csak sima szöveggel kedveskedhetünk az eltévedt vándoroknak, hanem beszúrhatunk linkeket, dőlt betűt és félkövér kiemelést.
TIPP: Bár csak a kreativitásunk szab határt, mindenképpen javallott egy rövid útbaigazítást adni az olvasóknak, például lépjen vissza a böngésző "Vissza" gombjával, vagy elhelyezhetünk egy linket, ami a főoldalra mutat. Sőt, kiváló marketing-stratégia az ilyen oldalakon reklámozni a kevésbé népszerű bejegyzéseket! Akár egy random oldalra mutató linket is adhatunk a látogatóknak, bár ehhez némi JavaScript-bűvészkedésre van szükség.
Egyéni átirányításokról már esett szó a blogban, így nem is húzom az időt: itt található a régebbi bejegyzés, ami ezt a témakört tárgyalja.

Robotok és indexelés az utolsó itt tárgyalt menürész, és sajnos a legnehezebb is. Figyelem: mélyvíz, csak úszóknak! A Blogger is figyelmeztet.
robots.txt help szöveg
Ne rontsuk el a blogot, amin annyit dolgoztunk
Három pontja van, az első viszonylag egyszerűen beállítható, a másik kettő viszont komolyabb ismeretet feltételez. Szerencsére igen ritka esetben kell ezeket módosítani. Sorrendben a Google Serach Console (a régi Google webmesterek eszköz), az egyéni robots.txt szerkesztése és egyéni fejléccímkék hozzá. Nézzük sorban, de csak röviden!
Google Search Console elem "Szerkesztés" gombjára kattintva a Blogger átirányít a Google Search Console felületére. Itt összeköthetjük a blogunkat egy speciális kiegészítő funkcióval, ehhez kattintsunk a piros Tulajdonság hozzáadása gombra, és töltsük ki értelemszerűen a blogunkra nézve. Valószínűleg "webhely" lesz a típus, a cím pedig a blog címe a protokollal együtt, azaz a kezdő "http://" vagy "https://" is számít! Ha mindkettő van (nincs kizárólagos átirányítás pl. a biztonságos kapcsolat felé, amit az Alapoknál állíthattunk be), két tulajdont kell létrehoznunk a kétféle kapcsolathoz.
Mire jó ez? Millió és egy dolgot állíthatunk itt, de a legfontosabb, hogy ellenőrizhetjük, a Google és egyéb keresők képesek-e indexelni az oldalunkat, azaz a blogunk valóban bekerült-e a keresők látókörébe, és nem várunk hiába. Sőt, ki is csikarhatjuk a Google-ből, hogy azonnal indexelje újra az egész blogot, ezzel egy friss blog sokkal gyorsabban kerülhet fel a találatok közé. Kapunk tájékoztatást az esetleges hibákról, ellenőrizhetjük, mit lát egy robot az oldalunkból, mérhetünk sebességet is... Mindenféle földi jóra használható, ha értünk hozzá. Nem mennék bele a részletekbe, nem erről szól ez a cikk.
TIPP: Szintén a SEO veszi hasznát ennek is. Kiválóan elemezhetjük például a blogunkra vonatkozó keresési statisztikákat, a visszamutató linkeket és az indexeltségi állapotot, hogy lássuk, mit is keresnek valójában az olvasóink, és ennek megfelelően tudjunk optimalizálni. Mert ha blogregényt vezetünk vámpírokkal meg szerelmes halandókkal, és vannak is olvasóink a statisztika szerint, de semmi megjegyzés, semmi visszajelzés nem érkezik, akkor lehet, hogy egyszerűen rossz célközönség talál ránk. Így például kiderülhet, hogy különféle sütő-főző szakácsblogokról vezetnek hozzánk linkek és a látogatóink is a "sült vér" kifejezésre keresve jutnak el hozzánk – logikus, hogy azonnal fordulnak is vissza.
Egyéni robots.txt írására van lehetőségünk ebben a pontban. Előbb engedélyezzük az egyéni robots.txt tartalmat, majd írhatjuk, összesen tízezer karakter hosszig.
Oké, de... mi a frászkarika az a robots.txt, és miért fontos, hogy legyen nekem, főleg minek kell egyéni? Nos, nyisd meg! A blog neve után írd be, hogy robots.txt, és láss csodát: egy rövid szöveg fog fogadni! Nyugi, nem rontottál el semmit, ennek ilyennek kell lennie, a Blogger automatikusan létrehozza neked. Ez egy rövid üzenet a robotok (keresőbotok) felé, hogy láthatják-e a blogodat, vagy inkább forduljanak vissza. Ha érdekel, megnézheted az enyémet is, az például egyéni.
TIPP: Ha nem tudod, mire használhatnád ezt a lehetőséget, ne használd. Az alapbeállítás kiváló és bőven elegendő.
Egyéni robotfejléccímkék pont tényleg a komoly játékosoknak van. Csak próbáld ki: a "Szerkesztés" alatt engedélyezd az egyéni robot-fejléccímkéket, és nézd meg, miféléket lehetne beállítani. Utána kattints a Mégse gombra, mert valószínűleg az alapbeállításon kívül más nem igazán kell.
TIPP: Itt sokkal precízebb műveleteket hajthatunk végre, mint a sima robots.txt-ben. Például indexeljék az oldalt, számítson a Google találati listáján a pontszáma (PageRank angolul, ez alapján osztályozza a Google, melyik oldal jelenik meg előrébb), de ne jelenjen meg kereshető tartalomként – vagy akár teljesen kitiltjuk a botokat. Kérhetjük, hogy ne kövesse a linkeket, hagyja figyelmen kívül a képeket stb. Általában a minél teljesebb lefedettségre törekszünk, ezért nem piszkáljuk.

Megjegyzések