Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 4. – Nyelvi és időformázások

fogaskerék ikon 4
Eddig az alapok, majd a bejegyzések és megjegyzések és az email-beállítások almenüket vettük át. Ez a bejegyzés, a Nyelv és formázás, a nyelvi megjelenítéssel, illetve az ehhez kapcsolódó dátumformázások témakörével foglalkozik.

Beállítások menü használata: nyelv és formázás

Nyelv menüelemünk az első, amin változtathtunk. A blog nyelvét állíthatjuk be, többnyelvű blogok esetén kérhetünk automatikus Google fordítást is.
Nyelv pont alatt a blog fő nyelvét kell kiválasztanunk. Alapbeállításként örökli a felhasználói felület nyelvi beállításait, vagyis valószínűleg magyar lesz, de ha idegen nyelven szeretnénk blogolni, állítsuk át. Befolyással van a bejegyzések szövegszerkesztőjén a helyesírás-ellenőrzőre, illetve a dátumformátumokra.
TIPP: Ez a beállítás nem befolyásolja, hogy milyen nyelven írjuk a bejegyzéseinket. Írhatunk akár három vagy több nyelven is egyszerre.
Átírás engedélyezése akkor hasznos funkció, ha a nem latinbetűs ábécét használó nyelvre van szükségünk, de nem akarunk a billentyűzeten a nyelvi beállításokkal szórakozni egy bejegyzés (vagy akár csak pár szó) kedvéért. Engedélyezzük az átírást, majd válasszuk ki a megfelelő nyelvet. Ez lesz az alapértelmezés, de az egyes posztoknál módosíthatjuk. Ezek után a szerkesztőlécen új gombok jelennek meg. (Némi várakozásra szükség lehet, vagy akár az egész oldal újratöltésére.)
átírássi lehetőségek a szerkesztőlécen
A szerkesztőléc új formájában
A bekarikázott rész tartalmazza az új funkciókat. Megváltoztathatjuk a begépelt szöveg irányát (azon nyelveknél fontos, amik nem balról jobbra olvasandóak), illetve megadhatjuk, mely nyelv betűkészletére szeretnénk átírni a szavainkat (ez a lefelé mutató nyíl). A szimbólumra kattintva élesítjük az átírást: gépeljük be a kifejezésünket angolul, és a Blogger azonnal felajánlja az átírt verziókat (a legvégén az eredetivel). Ha rákattintunk a nekünk megfelelő formára, a Google tárolja a javaslatot, ezzel is segítjük az eszköz okosabbá válását.
TIPP: Ez főleg fordítóknak hasznos kiegészítés.

Formázás almenüben főként a különféle dátum- és időformátumokat tudjuk szerkeszteni. Mivel ezek országról országra változhatnak (kiváló időtöltést adva azoknak, akik ki akarják találni, mikor jár le a kezükben tartott konzerv), fontos, hogy a célközönség igényeihez igazítsuk. Ha csak annyit látunk, hogy "01. 12.", akkor nem mindegy, hogy január tizenkettedikén készült a bejegyzés, vagy december elsején.
Négy fontos beállítási pont vonatkozik az időformátumokra: az időzónák, a dátumfejléc a bejegyzéseknél, az időformátum (bejegyzések alatt) és a megjegyzésekhez csatolt időbélyeg.
Időzóna beállítási pontunk a blog időzónáját fogja meghatározni. Mivel végső soron ez állítja be, milyen határok között kell értelmezni a bejegyzések, megjegyzések közzétételi időpontjait, nagyon fontos, hogy a saját időzónánkat használjuk (vagy azt az időzónát, amit az olvasóközönség nagyja használ). A bejegyzések ütemezett közzététele során elengedhetetlen kellék, hogy a saját időzónánkhoz igazítsuk a blogot, különben nem tudhatjuk, mikor jelenik meg a poszt valójában.
Dátumfejléc formátuma azt határozza meg, hogy jelenjen meg a dátum a bejegyzések fölött. Rengeteg verzió közül választhatunk, igazából az adott ország helyesírása határozza meg, melyik a preferált. Magyarországon az év, hónap, nap sorrend a helyes, a hónap nevét írhatjuk számmal, rövidítéssel vagy akár teljes névvel; a dátum végére kerülhet a hét neve még.
TIPP: Más országokban más lehet a helyes alak, használjuk azt, amelyik a célközönségnek megfelelő. Illetve az adott ország helyesírása nem feltétlenül mérvadó, ha az olvasóink más dátumformátumot szoktak meg, vagy más jobban tetszik, használjuk azt, amelyik illik a bloghoz.
Időformátum Az az időforma, ami a bejegyzések alatt jelenik meg, ha beállítottuk, hogy jelenítse meg a dátumot (ElrendezésBlog). Bár magánál a dátumbeállításnál is megadhatjuk a formátumot, megváltoztatva ezzel az eredetit, elvileg a kettő szinkronizálódik, vagyis amit itt beállítunk, megjelenik a Blog dátumbeállításánál is.
TIPP: Attól függően, mit szeretnénk kiemelni a bejegyzéssel kapcsolatban, megadhatunk csak időpontot, ha feltételezzük, hogy a poszt fölött úgyis ott a teljes dátum. Ha szeretnénk biztosra menni, adjunk meg teljes dátumot akár időponttal együtt. Így biztosan mindenki tudni fogja, mikor került ki a bejegyzésünk, vagyis mikor vagyunk aktívak.
Megjegyzés-időbélyeg formátuma A megjegyzések mellett megjelenített dátum formázását határozza meg. Igen tág határok között mozoghat, ha akarjuk, akár az időzónát is megadhatjuk. Ez nemzetközi olvasóközönségnél lehet hasznos.
TIPP: Érdemes nem csak időt, hanem dátumot is tartalmazó formát választani, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mikor szóltak hozzá a bejegyzéseinkhez.

Megjegyzések