Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 3. – Email

három fogaskerék
Az alapok, majd a bejegyzések és megjegyzések almenük után egy sokkal rövidebb, ám annál nagyszerűbb részhez értünk: ez az Email. Többet tud, mint elsőre gondolnánk!

Beállítások menü használata: email

email beállítások
Email néven található itt az egyetlen menüpont, ami három beállítást foglal magába: az emailes közzétételt, az értesítési cím beállítását és a bejegyzések további címzettjeit. Lássuk ezeket sorjában!
Közzététel emailben pont magyarul kissé félrevezető. Itt igazából a fordítottját állíthatjuk be, azaz a bejegyzésünket megírhatjuk email formában is, és ez kerül ki a blogra. Hasznos, ha például mobilról szeretnénk az oldalt frissíteni, mivel a Blogger irányítópultja megterhelőbb lehet egy mobileszköz számára, mint a kedvenc levelezőnk. Plusz előny, hogy bármely email-szolgáltatóval működik! Két dolgot kell beállítanunk: meghatározzuk, hogy az így posztolt bejegyzések miképp jelenjenek meg, majd megadunk egy titkos, csak általunk ismert szót, ami a biztonságunkat garantálja. Ha nem kérünk ebből a beállításból, állítsuk "Letiltva" állapotra. Később bármikor megváltoztathatjuk. Ha szeretnénk így bejegyzéseket küldeni, döntsünk először, hogy azonnali közzétételt kérünk, vagy a Blogger inkább vázlatként mentse a levél tartalmát. Mindkét esetben lehetőségünk nyílik egy "secretWords" feliratú mező kitöltésére. Ez garantálja a biztonságunkat, vagyis ha csak mi ismerjük, csak mi tudjuk megfelelően használni ezt a funkciót. Ne adjuk meg másoknak! Nagyon könnyű vele visszaélni és gyorsan teleszemetelni a blogunkat! A másik feladata, hogy azonosítsa a blogot a sok közül. A végső cím, amit kapunk a következőképpen fog kinézni: "mailcímünk.[secretWords]@blogger.com", ahol a címünk a bloghoz kapcsolt felhasználónk emailcímének azonosítója. Nálam ez "szuzsblogger", vagyis ha megadnám titkos szónak, hogy "csillamponi", akkor a kapott titkos cím "szuzsblogger.csillamponi@blogger.com" lenne. A titkos szót is bármikor megváltoztathatjuk. Lehet kis- és nagybetűs, az ékezeteket, szóközöket kerüljük.
Az így kapott emailcímre küldött levelek a beállításoknak megfelelően fognak megjelenni a blogon, azaz automatikusan közzétéve, vagy vázlatként mentve. Egy bloghoz és szerzőhöz egy ilyen cím tartozhat, ez alapján tudja a rendszer, hogy melyik blogon jelenítse meg a bejegyzést, és kinek a neve alatt. Bármekkora szöveget írhatunk, formázhatjuk, illetve 10MB méretig képeket is csatolhatunk, vagyis kis egyszerűsítéssel, de ugyanúgy működik, mint a szokásos kezelőfelület. Nem képszerű csatolmányokat sajnos nem jelenít meg a Blogger.
TIPP: Ha mobilról szeretnénk posztolni, érdemes automatikus közzétételre állítani. Ha gyakran jutnak eszünkbe jó gondolatok, amikből majd kiváló bejegyzéseket tudunk szerkeszteni, akkor jobb ötlet vázlatként menteni az így beküldött leveleket, amit majd később, a Blogger felületén alakítunk át a végleges formába.
Új megjegyzésről értesítő e-mail pontban olyan címeket vehetünk fel a listába, ahová szeretnénk, ha a Blogger minden új megjegyzés esetén email-értesítőt küldene. Az eddigiekhez hasonlóan beírhatjuk a címet, importálhatunk a GMail által tárolt névjegyek közül; illetve később el is távolíthatjuk a szükségtelen neveket. Legfeljebb tíz főt vehetünk fel a listára.
TIPP: már az előző pontban a moderáláskérésnél is beállíthattunk egy címet, ez a lehetőség inkább csak értesítésre van. Érdemes az összes olyan blogszerzőt felvenni a listára, aki a megjegyzésekkel foglalkozik.
Bejegyzések elküldése e-mailben ide szintén maximum tíz címből álló listát képes kezelni. Itt azokat választhatjuk ki, akiknek akkor szeretnénk üzenni, ha új bejegyzés került ki az oldalra. A kapott levél tartalmazza a teljes bejegyzést, a blogot, ahol közzétették, a szerzőt és a közzététel időpontját is. A levél címe a bejegyzés címe lesz.
TIPP: Ez a kiválasztott kevesek beállítása. Kinek mi a fontos, az alapján válasszon: vagy a blogszerzőket vegye fel ide, hogy a többi író is értesüljön a blog állapotáról; esetleg olyanokat, akiknek a gépükkel vagy a nettel gond van, emiatt legfeljebb az emailjüket tudják rendszeresen ellenőrizni, de régi tagjai a blognak, és nem akarnak kimaradni. Inkább egy gesztus az emberek felé, semmint kötelező funkció.

Megjegyzések