Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 1. – Alap

fogaskerék ikon
Mielőtt belevágnánk a kódolásba, ismerkedjünk meg jobban a platformmal, amit mindannyian használunk. Kötetlen sorrendben végigmegyünk a Blogger menürendszerén, és megnézzük, mit lehet kihozni belőle anélkül, hogy bármit is értenénk a HTML-hez. Tekintsétek ezeket a bejegyzéseket egyfajta főpróbának. Utána jön a webprogramozás minden ízével és szépségével.

Beállítások menü használata: alapok

beállítások
A menüsor legalján található a Beállítások menüpont, ami sokkal több kincset rejt magában, semhogy hagyjuk parlagon heverni. A legtöbb blogger(ina) nem vesztegeti rá az idejét, úgy hagyja, ahogy a Google elkészítette. Mi ne legyünk ilyen lusták, áldozzunk rá egy kevés időt, hogy kiismerjük! A blogunk meghálálja.

Az első pont az Alap beállítások lesznek, ahol a blogunkkal kapcsolatos legalapvetőbb dolgokat menedzselhetjük. Itt módosíthatunk olyan dolgokat, mint a blog címe, URL-címe, kik olvashatják, ki(k) a szerző(k). Nézzük is sorjában!

Alap: ez a menüpont három beállítást tartalmaz: Név, Leírás, Adatvédelem.
Név, ez lesz a blog neve vagy címe. Mivel ugyanezt a létrehozáskor már meg kell adnunk, a Blogger automatikusan kitölti nekünk. A blog sablonja több helyen is használja, például a fejlécnél a cím örökli, illetve a megnyitott oldalon a lapfülön (vagy a böngészőablakban fent, középen) olvasható. Ha a blog bekerül a keresési listákba, szintén ez a név fog megjelenni elsődlegesen. Éppen emiatt rendkívül fontos a jó cím, illetve a jó helyesírás; emellett érdemes egy rövid, de frappáns nevet választani, hogy felkeltsük az olvasók figyelmét. Technikailag a Blogger elég megengedő: a limit 90 karakter.
TIPP: Ne akarjunk túl specifikusak lenni! Ez nem a blog leírása, csak egy cím, mint például egy regény címe. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá: inkább legyen rövid és csattanós, mint szájbarágós. Nem gond, ha elcsépelt, vagy "foglalt", a blogok egyedi azonosítója úgyis az URL-címük. Persze más kérdés, hogy két azonos című blogot az olvasó nehezen tud megkülönböztetni.
Leírás, itt adhatunk egy hosszabb (legfeljebb 500 karakter hosszú) leírást a blogunkról. Az itt látható beállításokat a fejléc elem leírás pontja fogja örökölni. Érdemes alcímként használni, azaz itt se feszegessük a határokat. Ötszáz karakterben már novellát lehet írni.
TIPP: Ez a leírás az olvasóknak szól, így írjuk! Lesz egy másik, ami a keresőknek és a megosztáshoz beágyazott tartalmaknak van fenntartva. Ne keverjük a kettőt.
Adatvédelem alatt a Blogger két kérdést szegez nekünk, ha rányomunk a Szerkesztés feliratra: megjelenjen-e a blogunk a lsitában, illetve legyen-e látható a keresőmotrok számára. Alapértelmezetten mindkét kérdésre igen a válasz, de kikapcsolhatóak. A második jelentése egyszerűbb, ez jelenti a Google, Bing, Yahoo, Ecosia és hasonló nagy keresőket. Ha szeretnénk, hogy a blogunk kereshető legyen, amit a legtöbb esetben szeretnénk, mert megosztásra írjuk, hagyjuk bekapcsolva. Nélküle sokkal nehezebben fognak rábukkanni a keresőrobotok.
A másik beállítás kicsit bonyolultabb: ez a Blogger saját listája a nyilvánosan elérhető blogokról. A Navbar elemben a "Következő blog" linken keresztül érhetjük el így a blogokat. Ha szeretnénk, hogy az oldalunk biztosan megjelenjen a keresőkben, erre is bólintsunk rá. Privát blognál érdemes mindkettőt letiltani.
TIPP: Ha ennél összetettebb beállításokra van szükségünk, hogy mit listázzanak a keresők, és mely oldalak tiltott terület, arra is van lehetőség. Később a Keresési preferenciák almenüben tudjuk beállítani ezt a robots.txt segítségével.
TIPP: Ha letiltjuk a blogunkat (priváttá alakítjuk), hogy mások ne lássák, tiltsuk le a keresőkben való listázást is. Lehet, hogy a link, ami az oldalra vezetne, nem él már, de a Google mindent ment. Mindent. Nagyjából öt, de akár tíz évre visszamenőleg bármely letiltott blogot el lehet így olvasni, ha ismerjük a címét. Ilyen a Google cache.

Közzététel: itt csak egy pontunk van, de az nagyon sokat tud.
Blog címe pontunk alatt először egy URL-t látunk. Ez a blog létrehozása során megadott cím, és ennek egyedinek kell lennie. Mindezt a Blogger is ellenőrzi, tehát ha szeretnénk megváltoztatni (mint mindig, itt is a Szerkesztés feliratra kattintva), szól, ha a név foglalt. Maximum 37 karakter hosszú lehet a szubdomain név, vagyis amit beírhatunk, mert a ".blogspot.com" nem számít ebbe bele. Azért ez elég sok hely a játékra. Ha mindez nem elég, és tényleg egyedi névre van szükségünk a blogspotos rész nélkül, arra is nyílik lehetőség. Ehhez azonban el kell fogadni a tényt, hogy HTTP protokollon keresztül tudjuk csak elérni a blogunkat, mert ez a beállítás letiltja a HTTPS-t (ami egy biztonságosabb csatorna, biztonságosabb böngészést tesz lehetővé).
Egyéni domian beállítása
Ha a beszédes nevű "Külső féltől származó URL-cím beállítása a blogodhoz" linkre kattintunk, lenyílik egy beállítópanel.
Új domaincím beállítása, első lépés
Az itteni beállításokhoz a továbbiakban szükségünk van egy külső domainre, amit sajnos nem adnak ingyen. Mármint normálisat nem, mert vannak ingyenes változatok, de azokat azonnal letiltják, ha forgalmat generál az oldal (azaz ha valaki tényleg meg is nézi, nem csak a szerző). Magyar viszonylatban egy átlagos .hu végződésű domain két évre két-háromezer forint, utána évente ugyanennyi a meghosszabbítása. Ha fontos nekünk, hogy megváltozzon a blogunk címe "csillamponiblog.blospot.hu"-ról "csillamponiblog.hu"-ra, így érhetjük el. Később lesz erről egy külön részletes leírás, mit kell tenni, kipróbáljuk egy ingyenes domainnév segítségével.
TIPP: Ez nem csak esztétikai kérdés, hanem marketing értéke is lehet. Ha szükséges, hogy a blogunkat sokan érjék el, és profibbnak szeretnénk tűnni, érdemes ennyit beruházni, és venni egy saját domaint. Innen meg már csak egy lépés, hogy saját tárhelyet is béreljünk és komolyabb szoftvereket használjunk, például WordPresst, de ez nem ennek a blognak a témája.

Engedélyek: a leggyakrabban módosított beállítási lehetőségek. Változtathatjuk, ki férjen hozzá a bloghoz: írási engedéllyel a Blogszerzők, olvasásival a Blogolvasók pontban.
Blogszerzők, erre akkor van szükségünk, ha újabb bloggereket szeretnénk hozzáadni a blog szerzőihez, vagy valakit el akarunk távolítani mondjuk inaktivitás miatt. Amíg csak egy szerzője van a blognak, mindössze hozzáadni tudunk másokat – a blog nem maradhat író nélkül. A "+ szerzők hozzáadása" link hatására kapunk egy szövegdobozt, ahová beírhatjuk a társul választott további bloggereket. A Szerzők meghívása gombbal mindenkinek küldünk egy levelet, amiben egy link található. Ha a másik blogger rákattint, elfogadja a társszerzőséget. Kizárólag megerősítés után lesz joga hozzáférni a blogunkhoz. Ha nem tudjuk fejből az illető email-címét, de leveleztünk már vele, akkor a GMail a segítségünkre siet, mert a mentett névjegyek között is kereshetünk. A hozzáadás után látjuk a függő meghívóinkat is
Ha már több szerzője van a blognak, a szerzők között különbséget tehetünk az alapján, mihez férnek hozzá. Tegyük fel, hogy van egy dizájn blogunk, amit legalább négyen vezetnek! Ebből ketten vállalnak dizájnokat, ketten pedig csak kritikaírással foglalkoznak. Mi értelme lenne a kritikaírókat a blog sablonjával terhelni, ha nem akarnák amúgy sem módosítani? A szerzők jogosultságait az azonosítójuk utáni dobozba kattintással változtathatjuk. Két lehetőségünk van: lehet valaki Rendszergazda, ilyenkor a teljes adminisztrációs felülethez hozzáfér. Tud sablont módosítani, megnézheti a statisztikákat, hozzáadhat reklámokat, részletesen kezelheti a blog beállításait a bejegyzések írása mellett. A másik a Szerző jog, az ezzel rendelkezők csak posztokat készíthetnek, illetve tudják menedzselni a saját beállításaikat, például törölhetik magukat a blog szerzői közül.
A törlés a kétféle jogosultság szerint változik. Adminisztrátori (rendszergazda) szinten láthatjuk az összes szerzőt, és a nevükkel azonos sorban található X-re kattintva törölhetőek. Ha csak Szerzői jogosultságunk van, a Beállítások menünél az első pontban kapunk egy linket, ahol eltávolíthatjuk magunkat a blog szerzői közül.
TIPP: Egy blognak rengeteg szerzője lehet, maximum 100 főt rendelhetünk egy oldalhoz. Teljes hírportált lehet Blogger alapokon működtetni.
TIPP: Egy szerző mindenképpen kell, ezért ha névtelen blogposztokat szeretnénk írni, csak a megjelenített nevet tudjuk eltüntetni. A metaadatok között ott lesz a szerző azonosítója, még akkor is, ha ezt az olvasó nem látja. A teljes névtelenség nem lehetséges, nem is igazán fontos: ha kell, bármikor regisztrálhatunk egy másik címmel, másik névvel, és azzal vezetjük a blogot.
Blogolvasók az utolsó módosítható pont ebben a menüben. Segítségével azt állíthatjuk, ki lássa a blogunkat. Három fő kategória van: nyilvános – ilyenkor a blog mindenki számára hozzáférhető a neten. Privát opció esetében választhatunk, hogy csak a blog szerzői lássák, vagy a szerzőkön kívül másoknak is adunk csak olvasásra jogot. Előbbi gyakorlásra, tényleg privát bloghoz jó, utóbbinál egy szűk körrel osztjuk csak meg az oldaunkat. A szerzők hozzáadásához hasonló módon tudunk olvasókat felvenni (vagyis beírhatjuk kézzel a címüket, vagy a névjegyeink közül importálunk).
TIPP: Ahogy a szerzőknél is mondtam, egy bloghoz maximum 100 főt rendelhetünk. Ez külön igaz a szerzőkre és az olvasókra is, azaz összesen 200 nevesetett tagja lehet egy blognak. Vagyis ha az oldalunk csak meghívottak számára nyitott, maximum száz olvasóhoz tudunk szólni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése