Ugrás a fő tartalomra

Megújulás

Új Blogger és blog dizájn
Az elmúlt időszakban mind a blog, mind maga a Blogger felülete is megújult. A változások ugyan nem hoztak sok újat, viszont a régi menük közül egyik-másik más helyre került, ezért végigvesszük, mi a helyzet most, mire kell figyelni a jövőben. A régi cikkeket a Blogger felületéről itt és itt találjátok.
Az új felületen a változás leginkább a bejelentkezésben nyilvánul meg. Eddig egy főoldalra kerültünk, ahol menedzselhettük a blogjainkat, megtekinthettük a legújabb bejegyzéseket az általunk követett blogokon. Mostantól közvetlenül a bejegyzések szerkesztésére ugrunk, a blogjaink közül pedig a felső sarokban egy lenyíló menü segítségével tudunk választani.
blogok kiválasztása a lenyíló menüből
Blogok kiválasztása
A további menük ugyanott találhatóak. Nagy könnyebbség, ha két blog között kell váltanunk: a blogválasztó azonnal átdob a másik blog adott menüjébe. A blogjaink statisztikáinak összehasonlítása sosem volt még ilyen egyszerű! Nem beszélve a sablon csinosításáról.
Az olvasnivalók listája a menük alján a régi főoldal alsó szegmense: itt találhatóak az általunk követett blogok legújabb bejegyzései. Innen tehát bármikor felugorhatunk saját bejegyzéseinket szerkeszteni, egy kattintással kevesebb. Cserébe a régi áttekintő oldal eltűnt, így ha érdekelnek a statisztikai mutatók, nekünk kell azt kiválasztanunk a Statisztika menüből.
Nagy változás még a Google+ profilunk és a blogjaink összekapcsolása. Mindez a Beállítások részben a Bejegyzések, megjegyzések és megosztás beállítások alatt érhető el. Lehetőségünk van mostantól Google+-megjegyzések használatára a klasszikus hozzászólási lehetőségek mellett (vagy helyett), továbbá a Google+ profilunkon meg is oszthatjuk a már elkészült posztjainkat. Mindkét lehetőség aktiválásához G+ felhasználóval kell rendelkeznünk.
google plusz profil összekapcsolása a bloggerrel és a további lehetőségek
Google+ profil összekapcsolása a Bloggerrel

A Blogger után a blog dizájnja is megújult, amiért nem győzök elég hálásnak lennie Szimynek.
a blog eredeti dizájnterve Szimytől
Eredeti designterv
A főoldal képe már fix, mindössze apróbb változtatások várhatóak a jövőben, például a paginációs menü külsejében. A bejegyzések oldalán a legjobb olvashatóságra törekszem, ezért minden visszajelzést szívesen fogadok. Ne felejtsétek: a blog elsősorban az olvasókért van! Tehát ha nem tudjátok elolvasni, vagy fárasztó nézni, meg kell változtatni, nincs mese.
A mobilon olvasók bizonyára meglepődtek, mert az asztali nézet jelenik meg náluk is. Nem minden ízében tökéletes még (nagyon keskeny kijelzőkön kifejezetten csúnya), ezen még dolgozom.
A legfurcsábbnak ható változás a kódok közzétételét illeti. A kisebb kódblokkokat, amik az egész bejegyzés szélességét felölelik, ezentúl más stílusban láthatjátok. A szintaxis-kiemelés eltűnt (de visszatérhet, ha szükség van rá), kevésbé ütnek el a háttérszíntől. A nagyobb kódok, amik régebben félig megosztva, a látható nézettel együtt jelentek meg, mostantól a CodePen oldalán keresztül kerülnek elétek. Ez mit jelent? Végtelen lehetőségeket! A CodePen ingyenes, regisztrációt nem igénylő kódmegosztó oldal, főleg a webes designerek használják előszeretettel. Lehetőség van HTML/CSS vagy JavaScript kódok megosztására, és a megosztott "peneket" utána bárki szabadon szerkesztheti magának. A változások azonnal megjelennek, menthetőek, vagyis tökéletes talajt adnak a blog kódjainak megosztásához. Ezentúl ha valaki bele szeretne nyúlni a kódokba, vagy csak "játszana" a színekkel, méretekkel, egy gombnyomással a CodePen oldalán találja magát, ahol mindezt megteheti. A kódrészletek átírása és megosztása folyamatosan történik, így ne csodálkozzatok, ha egy régebbi bejegyzés alatt még nem ilyen rendszerrel találkoztok. Ha átíratlan sorokat láttok, jelezzétek, kérlek! A blog csak Veletek együtt lesz igazán színes.

Megjegyzések