Ugrás a fő tartalomra

Tervek és változások

A blog a jövőben teljes testi-lelki megújuláson megy majd keresztül. A külső kicsinosítása lesz az első látható változás, majd utána (közben?) a tematikán is változtatok. Eddig igen öles léptekkel haladtunk, az alapozó részeket is épp, hogy ledaráltam, és ha rajtam múlik, ez így ment volna, amíg hat-nyolc rész múlva el nem érünk a komolyabb programozásig.
Érthető, hogy ez nem kezdőknek való tempó. Azonban a blog célja kimondva-kimondatlanul mégis az, hogy több embert vonjon be a frontend programozás világába, amihez lassítani kell. Ezért az eddig tervezett cikkek helyett áttérek az alapok részletesebb magyarázatára. Kezdve a HTML világával, folytatva a CSS-sel, rengeteg "alapozó tutorial" cikket fogok írni interaktív kódokkal, az egyes elemek aprólékos magyarázatával. Továbbra is igyekszem a Blogger berkein belül maradni, azaz a gyakran felmerülő problémákat előre veszem, és nem foglalkozom sokat az olyan részekkel, amiknek egy design készítése során kisebb jelentősége van (mint mondjuk a head elem).
Sima tutorial és alapozó cikkek ettől függetlenül ugyanúgy lesznek, ha szükség van rájuk. Az "Alapok:..." kezdetű írások a nagyobb témakörök elején rövid összefoglalóként, egyfajta kapaszkodóként funkcionáltak eddig, továbbra is azoknak szánom őket. Az alapozó tutorialok ennél sokkal részletesebben fogják bemutatni a lehetőségeket. Kisebb problémák megoldására pedig a tutorial cikkek szolgálnak majd. Ezekkel igyekszem az elmélet egyhangúságát némi gyakorlati példával megtörni.
Kérdezhetnétek, mi szükség van még "Alapok:..." cikkre, hiszen volt szó a HTML-ről, a CSS-ről, de még a Blogger változókról is! Mi kellhet még? Nos, attól függ, mennyire összetett a probléma. Lehetőségünk van még programozni a Bloggerben úgynevezett "widget" és "layout data" tagekkel, ehhez kell némi programozási bevezető is, és akkor még nem is volt szó a JavaScript nevű hihetetlenül hasznos nyelvről, amivel a határok a végtelenségig kiszélesednek. Ez már az a szint, ahol bevallottan nem törekszem a témakör teljeskörű tárgyalására: könyveket lehet megtölteni a JS alapok magyarázatával. (Töltöttek is, a nyelv kezdőknek ajánlott legalapvetőbb könyvei alig párezer oldalt tesznek ki összesen. Az egyik önmaga ezer oldalas!) Ezenfelül egy komolyabb alapozó sorozatot szánok a verziókövetésnek és a verziókezelő rendszereknek, ami elsőre ijesztően hangzik, és mégis mi köze lehet a Bloggerhez, de majd meglátjátok, hogy hasznos dolgok (és nem sok közük van a Bloggerhez).
Minden témakört, ahogy eddig is, szeretnék egy "vizsgafeladattal" zárni. A különbség az, hogy ezentúl az altémák is kapnak egy kisebb "vizsgát". Ezekben nem feltétlenül teljes design létrehozása a cél, hanem az adott modul használata: kisebb feladatok, dizájn-töredékek, esetleg egy nagyobb oldal váza, amit később részletenként építhetünk tovább. A "nagy vizsgák" pedig kibővülnek: az első ilyen például egy teljes statikus oldal létrehozása és hosztolása lesz (mindent kézzel, a statikus tartalomgeneráló programokat kihagyjuk a képből, az nagy falat és más téma). Hihetetlenül hangzik elsőre?
Ennél is durvább a blog jövője. A teljes tervet alább vázolom, mik várhatóak.
  • Alapozó tutorial:
    • HTML
    • CSS szelektorok
    • CSS (ezek mind sok kisebb alegységből fognak állni)
  • Verziókövetés (elmélet + git) (alapozó)
  • Nagyobb verziókezelő rendszerk (GitHub, Bitbucket) bemutatása, a ~ Pages lehetőségek
  • Frontend keretrendszerek használata (Bootstrap, Foundation) (alapozással)
  • *Nagyvizsga* (saját statikus oldal létrehozása)
  • Blogger modulok részletes vizsgálata, testreszabási lehetőségek (elsősorban gyakorlati útmutatók, mit lehet, mit érdemes)
  • *Nagyvizsga* (több, teljesen saját design létrehozása)
  • Programozás (alapozó)
    • Blogger programozás
      • alapvető layout data tagek
      • widget tagek
      • összetett adatstruktúrák (teljes widgetek)
    • JavaScript programozás
      • alapok
      • eddig tanult Blogger tagekhez hasonló funkciók bemutatása
      • AJAX
      • ?Dinamikus nézetek sablonok szerkesztése, létrehozása
  • *Nagyvizsga*
  • Blogger API használata, programozás
  • ???
Fele sem érthető? Igen, én is úgy érzem, hogy legkésőbb a harmadik pontnál mindenki elvesztette a fonalat... Lényegében ez a felvázolt terv egy teljes webprogramozási kurzus, a végén már olyan szintű feladatokkal, hogy írjunk egy külön Blogger felületet (azt, amiben bejelentkezel, kezeled a blogjaidat, szerkeszted a bejegyzéseket, követed a többi blogot). Remélhetőleg mire eljutunk odáig, a Google kijavítja a jelenlegi felület hibáit, ha nem, majd felajánlhatjuk a sajátunkat nekik.
Ígérem, igyekszem a nagyon kezdőkre is gondolni, meg tekintettel leszek a haladókra is. Cserébe türelmet kérek, mert nem holnap fogjuk ezt a tervet befejezni. Kitekintésül, mi jöhet még utána – bármi! Szó szerint. Az már az a szint, ahol egy teljes dinamikus weboldal készítése csak egy lépés, beleértve a szerveroldali programozást, adatbázis-kezelést. Ez simán piacképes tudás, főleg, ha hozzácsapjuk a legújabb technikákat, keretrendszereket. Viszont ennek csak az elmélete akkora anyag, amit addig az összes leírás összesen, tehát nem hiszem, hogy addig vinném a blogot, hogy izomorfikus JavaScriptről meg az ilyen keretrendszerekről magyarázzak.

Sok ijesztő tervet mutattam. Hol jön ebbe a képbe az olvasó? Hol vagytok ti? Mindenhol! Bár az alapok adottak, és magamtól is ki tudok találni problémákat, de szeretnék valós kérdésekkel, kérésekkel foglalkozni! Egy jó, tanulságos példa mindig prioritást élvez, és a blogot főleg ilyenekkel kívánom megtölteni.
Szívesen veszek minden ötletet, csak írjárok meg, mire van szükségetek! (Vagy azt, hogy mire nincs.) Ez lehet egyedi kérés, de általános elmélet is. Már mondtam, de nem győzöm hangsúlyozni: nincs rossz kérdés!
Köszönöm előre is:
Szuzs

Megjegyzések