Ugrás a fő tartalomra

Egyéni átirányítások

Probléma

A blogok nem változatlan entitások, az évek során sok minden történhet velük. Néha bezárnak, néha bizonyos bejegyzéseket törölni kell, máskor újraírásra van szükség, mert az ott tárgyalt információk elavultak. Ha egy posztra több link is hivatkozik, akár más blogokról, nem lehet mindenkinek szólni, hogy "jaj, kérlek, változtasd már meg erre és erre". De jelezni kell a látogatók felé, hogy mik a releváns információk.

Megoldás menete

A kulcs: egyéni átirányítások! Na persze, ki lehet rakni egy linket az első sorba, ha újabb bejegyzésre hivatkozunk, de egy törölt poszt esetén ezt nem tehetjük meg.

Megoldás

Ha frissítettünk egy bejegyzést, mert elavulttá vált, érdemes megtartani, és az újabb verzióra az elején egy linkkel hivatkozni. Ezzel a látogatóknak is jelezzük a problémát, de esélyt adunk nekik arra is, hogy elolvassák a régi szöveget. Viszont törölt poszt esetén erre nincs lehetőségünk, elvégre nincs szöveg, ami elé beszúrhatnánk egy linket. Mit tehetünk? Segítségünkre siet a Blogger, és felajánlja az Egyéni átirányításokat! Mindezt a Beállítások › Keresési preferenciák menüben keressük.
egyéni átirányítások
Egyéni átirányítások a Beállítások menüben
A Szerkesztésre kattintva egy kis ablakban beállíthatóak az átirányítási paraméterek.
egyéni átirányítás
Egyéni átirányítás
A forrás érték a régi URL-cím legyen. (Aki nem szereti a szakszavakat: az URL az adott oldal címe. Ami a felső dobozban van a böngészőben.) Az eleje, vagyis a blog címe fix, így csak az utána következőket kell beírni a vezető perjellel együtt. A cél értéke az új bejegyzés (vagy oldal) címe, az előzőhöz hasonlóan ennek is csak a vége kell.
egyéni átirányítás mentés
Egyéni átirányítás mentése
Ha ideiglenes átirányításra van szükség, pl. készülő poszt-frissítés esetén, vagy a blog ideiglenes lezárásánál, ne tegyünk pipát az Állandó dobozkába. Minden más esetben állandó átirányításra van szükségünk, tehát tegyünk. Ha ezzel készen vagyunk, kattintsunk a Mentés linkre.
egyéni átirányítások véglegesítése
Egyéni átirányítások mentése
Mentés után újabb átirányításokat vihetünk fel. Ha mindennel készen vagyunk, mentsünk minden változtatást. Az átirányítások azonnal életbe lépnek. Látogassuk meg a régi címet: azonnal az újra visz.

Törölt bejegyzések esetében van egy másik lehetőségünk is: az egyéni átirányítások fölött van egy link, ahol a nem található elemek esetében megjelenő üzenetet tudjuk változtatni. Itt egy rövidebb-hosszabb (de maximum 10.000 karakteres) üzenetet adhatunk a látogatóknak, amiben megmagyarázzuk, hogy a keresett oldal nem elérhető.

Összefoglalás

Ebben a cikkben megtanultuk az egyéni átirányítások használatát, de láttunk példákat más átirányítási-módszerekre is.

Megjegyzések