Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések megjelenítése: összefoglaló és bejegyzéssablon készítése

Probléma

Sok, hosszú blogbejegyzés megjelenítése nagy terhet ró a böngészőre. Ha rengeteg képet használunk, a betöltési idő még jelentősebb lehet. Ki akar perceket várni egy oldalra? Viszont ki akar látogatókat veszíteni emiatt?
Csökkenteni kell tehát az oldalbetöltéshez szükséges időt. Erre rengeteg lehetőség van a kód optimalizálásától kezdve az egyszerű módszerekig, mint ne használjunk sok, nagy méretű képet, vagy memóriazabáló modult. Az egyszerűség gyönyörködtet. De mi a helyzet az olyan webdizájnnal foglalkozó oldalaknál, ahol nem lehet megúszni a képek özönét? Nehéz úgy beszélni egy elkészült fejlécről, hogy nem mutatja meg az ember.

Egy másik probléma, ha a bejegyzéseink egy sablonra épülnek fel, az ismétlődő szekciókat újra és újra be kell gépelnünk. Addig nem gond, amíg ki nem hagyunk valamit, de állandóan emlékezni rá, hogy melyik szekció mi után következik, aláírás, copyright információk... nincs erre egy jobb módszer?

Megoldás menete

Lehetőségünk van rá, hogy csökkentsük az egy oldalon megjelenő bejegyzések számát. Kevesebb poszt, kevesebb kép, a sebesség nő. Lehet, hogy nem tűnik elegáns megoldásnak, de működik. Más módszer, hogy lerövidítjük a bejegyzéseket, és csak egy összefoglalót vetítünk fel a főoldalon, a további részleteket a bejegyzés saját linkjén lehet látni. Így maradhat a több poszt, de mivel ezek rövidebbek (adott esetben képet sem tartalmaznak), gyorsabb az oldalbetöltés is. Ezt az ugrólinkek beszúrásával érhetjük el.

Az állandó elemek megjelenítésére is van egyszerű módszer: a Blogger lehetőséget ad egy bejegyzéssablon használatára.

Megoldás

Az egy oldalon megjelenő bejegyzésének számát a Beállítások › Bejegyzések és megjegyzések lapon tudjuk változtatni. Itt az első elem, a Megjelenített elemek maximális száma menü kell nekünk.
főoldalon megjelenítendő bejegyzések maximális száma
Egy oldalon megjelenő elemek maximális száma

Beállíthatjuk, hány bejegyzés jelenjen megy egyszerre, de ha ez nem biztosít elég rugalmasságot, válthatunk adott napnyi időtartam során összegyűlt bejegyzésekre is.
Az ugrólinkek beszúrása a bejegyzés írásánál történik. A szerkesztőlécen a beszúrásoknál az utolsó pont az Ugrás beszúrása, ahogy a képen is kiemeltem. A szürke csík jelzi a helyét, a főoldalon pedig csak eddig fog megjelenni a tartalom.
ugrólink és helye a szövegben
Ugrólink beszúrása
A megjelenése ilyesmi:
ugrólink megjelenése a főoldalon
Előnézet a főoldalon. Az ugrólink szövege pirossal bekarikázva
Természetesen ez is testreszabható, nem kell mindig a sablonfeliratot megjelenítenünk. Ehhez az Elrendezés menüben a Blogjegyezések modul szerkesztésére kell kattintanunk, itt állíthatjuk át. Ugyanitt lehetőségünk van az első pontban említett bejegyzések számának változtatására is, ha a beállítások fül nem volt szimpatikus.
ugrólink szövegének szerkesztése
Ugrólink feliratának átállítása
A bejegyzéssablon létrehozásához megint a Beállítások › Bejegyzések és megjegyzések menühöz fordulhatunk, közvetlenül az első pontban említett rész alatt van.
beállítások fülön a bejegyzéssablon hozzáadása
Bejegyzéssablon hozzáadása
Némi HTML-kód engedélyezett, de maradhatunk a sima szövegnél is. A sablon nem illeszkedik automatikusan minden addig megírt bejegyzésre, kizárólag a beállítása után aktiválódik, és onnantól számítva minden új poszt írásánál megjelenik. Hogy néz ki a gyakorlatban?
Állítsunk be mondjuk egy rövid szerzői jogi információt. Beírjuk a szöveget, mentjük a beállításokat, és új bejegyzés írásába kezdünk. Azonnal látható az eredmény.
bejegyzéssablon hozzáadásának menete
Bejegyzéssablon hozzáadása, mentése és az eredmény
A beírt rész automatikusan hozzáadódik az üres bejegyzéshez, így ha nincs rá szükségünk, ki is törölhetjük. A példában használt © egy, úgynevezett HTML-entitás, amikről később a HTML alapozás során lesz szó. Lényegében a HTML-kódja a copyright matricának, ugyanilyen jó, ha a karaktertáblában megkeressük, és onnét másoljuk be.

Összefoglalás 

Ebben a cikkben megnéztük, miként változtathatjuk a főoldalon megjelenő bejegyzések számát, illetve a megjelenítendő szöveget, végül elkészítettünk egy bejegyzéssablont, ami segít, hogy az állandó elemeket ne kelljen kézzel beszúrni az egyes posztokhoz. Ezek a technikák segíthetnek az oldalbetöltéshez, illetve az egyes bejegyzések megírásához szükséges idő lerövidítésében, ezzel mind az olvasók, mint a szerzők jól járnak.

Megjegyzések