Ugrás a fő tartalomra

Alapok: Blogger 1.

Blogger blog áttekintés
Blogger blog áttekintés

Aki maga is használja a Blogger rendszerét, annak az Alapok: Blogger cikkek nem sok újat mondhatnak. Ez a két részes sorozat főleg azoknak készült, akik még csak most ismerkednek a Google blogszolgáltatójával. Ha rutinos bloggerhasználó vagy, nyugodtan ugorj más cikkekre! Neked talán a Tutorial posztjait javaslom, vagy más alapozó cikkeket.

A Blogger alapozás első részében átnézzük a bejelentkezést és a Blogger fő moduljait. A következő részben ez utóbbiak kerülnek kifejtésre. Haladjunk hát sorjában!
A Blogger használatához kell egy élő Google profil. A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer egy GMail fiók készítése. Ezek után a blogger.com címen készíthetünk Blogger profilt. Két lehetőségünk van:
  1. ha rendelkezünk Google+ profillal, beléphetünk ezzel;
  2. Google+ profillal belépés a Blogger rendszerébe
  3. készíthetünk úgynevezett korlátozott Blogger-profilt, ami a Blogger rendszerén kívül nem használható (ezt később össze is köthetjük egy létező Google+ fiókkal).
Korlátozott Blogger-profil
Belépés után a Blogger irányítópult fogad minket. Két fontos részre oszlik: a felső panelen láthatóak a saját (vagy velünk megosztott) blogok, vagyis amikhez írási jogosultságunk van. A törlés alatt álló blogokat is listázza.
Ugyanitt tudunk új blogot kezdeni, illetve a meglévőket menedzselni. Az egyes gombok fölé húzva az egeret egy rövid tájékoztató felirat is megjelenik, ha nem lenne minden egyértelmű.
Saját blogok

Az alsó panel a követni kívánt blogokat tartalmazza. A Blogger Buzz hírblog automatikusan hozzáadásra kerül, eltávolítani sem tudjuk, ellenben másokat felvehetünk a Hozzáadás gombbal, ahogy ezt a kis figyelmeztető felirat is írja.
Blogger Buzz és a figyelt blogok
Új blogot indítva, vagy egy meglévő címére kattintva a blog saját menüjébe léphetünk. A bal oldalsó menü címei elég beszédesek, a tartalmukról, részletekről a következő bejegyzésben lesz szó.

Megjegyzések